Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 


ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ                         

Αγαπητοί συνάδελφοι

Εδώ και πολλά χρόνια στον εκπαιδευτικό χώρο διεξάγεται μια συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και στην περίπτωσή μας η διδασκαλία της χημείας, να επηρεάζονται από το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρηματολογούν υπέρ της άποψης ότι κύριος στόχος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι η παροχή ολοκληρωμένης παιδείας στους αποφοίτους του λυκείου που θα τους βοηθήσει όχι μόνο να ολοκληρώσουν την προσωπικότητά τους αλλά να εξοπλιστούν και με τα βασικά εργαλεία κατανόησης ενός κόσμου που συνέχεια αλλάζει, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σαν υπεύθυνοι πολίτες που θα έχουν άποψη για το περιβάλλον, την υγεία, τις τροφές που καταναλώνουν κλπ., και όχι η περιχάραξη της γνώσης στα ασφυκτικά πλαίσια του εξεταστικού συστήματος των εισαγωγικών εξετάσεων, όπως και αν αυτές ονομάζονται κατά καιρούς, προκειμένου να υποστηριχτούν οι μαθητές για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που ανησυχούν για το χάσμα μεταξύ των γνώσεων που απαιτούνται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και των γνώσεων που προσφέρονται από την δευτεροβάθμια, χάσμα που κατά την άποψή τους βαθαίνει με τον χρόνο, και που και εμείς σαν κλάδος αντιμετωπίσαμε όταν επί σειρά ετών μαθητές από κατευθύνσεις της δευτεροβάθμιας όπου δεν διδασκόταν καθόλου η χημεία είχαν πρόσβαση στα τμήματα χημείας των πανεπιστημίων.

Οφείλει λοιπόν η εκπαιδευτική κοινότητα και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας κάποτε να αποφασίσουν για την ισορροπία που θα ισχύσει ανάμεσα σε αυτές τις δύο απόψεις γιατί οι αλλαγές στο σύστημα, η μεταβολή των εξεταζόμενων μαθημάτων ή των εισακτέων δεν πρόκειται να λύσουν τα χρονίζοντα προβλήματα στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Εφ’ όσον λοιπόν αυτή η ισορροπία εδραιωθεί τότε και η χημική εκπαίδευση θα προσανατολιστεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να βοηθήσει αφενός στη επίτευξη του κοινού στόχου και αφετέρου να αποδείξει την αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα της παρουσίας της στη γνωστική παλέτα των μελλοντικών πολιτών της κοινωνίας μας.

Παρακάτω σημειώνουμε μερικές επισημάνσεις και προτάσεις αναφορικά με τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των προβλημάτων που ταλαιπωρούν των ευαίσθητο χώρο της παιδείας, αλλά αποτυπώνουν κάποια κύρια θέματα σε σχέση με την σημερινή κατάσταση.

 Για τη διδασκαλία της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τα τελευταία χρόνια, όσοι ασχολούνται με τη διδασκαλία της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σαφώς και θα μπορούν εύκολα να παρατηρήσουν, τη συρρίκνωση των διδακτικών ωρών από τα αναλυτικά προγράμματα, κυρίως αυτών του Γυμνασίου. Το μάθημα δε διδάσκεται στην Α Γυμνασίου ενώ  είναι μονόωρο στη Β και Γ Γυμνασίου. Στο Λύκειο, είναι δίωρο στην Α τάξη, δίωρο στα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Β τάξης, απουσιάζει από τα μαθήματα ομάδων προσανατολισμού της Β τάξης και καταλήγει εξάωρο (το οποίο είναι δύσκολα αφομοιώσιμο) στη Γ τάξη. Παρατηρείται δηλαδή μια μετακύληση των ωρών στη τελευταία τάξη του Λυκείου, τη στιγμή που υπάρχουν προηγούμενες τάξεις στις οποίες το μάθημα απουσιάζει παντελώς, γεγονός που κάνει προβληματική την αφομοίωση των διδασκόμενων εννοιών και οδηγεί στη δημιουργία αρκετών γνωστικών “ελλειμμάτων” .

Επειδή η διδασκαλία της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αποτελούσε και αποτελεί σημαντικό και ουσιαστικό θέμα για όλους τους μαθητές – αυριανούς φοιτητές / πολίτες, προτείνουμε και επιδιώκουμε :

Α) Την εισαγωγή μονόωρου μαθήματος στην Α Γυμνασίου, υπό τη μορφή πειραμάτων, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τις σχετικές έννοιες.

Β) Την αύξηση των ωρών στη Β και Γ τάξη του Γυμνασίου, έτσι ώστε να μπορούν να εκτελεστούν με χρονική άνεση οι, ήδη υπάρχουσες στο αναλυτικό πρόγραμμα, εργαστηριακές ασκήσεις.

Γ) Την αναδιάρθρωση των ωρών του μαθήματος στο Λύκειο με κύρια έμφαση στην επαναφορά του μαθήματος στις ομάδες προσανατολισμού στη Β Τάξη.

Δ) Την εκ νέου συγγραφή όλων των σχολικών εγχειριδίων και ιδιαιτέρως αυτού της Γ τάξης του Λυκείου, το οποίο πολύ μικρή συσχέτιση έχει πλέον με τις απαιτήσεις και το πνεύμα των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων της χώρας. 

Για τη διδασκαλία της Χημείας στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Α. Αριθμός εισακτέων: Ο αριθμός (κατά Μ.Ο. 150-180) δε συνάδει με τις υποδομές των Τμημάτων Χημείας όπως  κατάλληλης χωρητικότητας αμφιθέατρα και εργαστήρια. Τα περισσότερα Τμήματα φτιάχτηκαν πριν 50-60 χρόνια και με προοπτική για να εξυπηρετούν 60-80 εισακτέους.

Β. Εξοπλισμός: Οι φιλοδοξίες του Δημοσίου/κοινωνίας για το επίπεδο σπουδών και αντικειμενική διεθνή κατάταξη δεν συνάδουν με τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό που διατίθεται για την εκπαίδευση και την έρευνα.

Γ. Δυσανάλογη Χρηματοδότηση: Η Χημεία είναι η «ακριβότερη» επιστήμη μετά την Ιατρική. Στα προγράμματα σπουδών (εγκεκριμένα από το Υπουργείο) υπάρχει η διπλωματική πτυχιακή εργασία για την οποία χρειάζονται πλήθος αναλωσίμων, αντιδραστηρίων, διαλυτών, υαλικών και άλλων βοηθητικών υλικών. Ωστόσο καμία μέριμνα δεν υπάρχει για το κόστος των εργαστηριακών διπλωματικών εργασιών. Σε θεωρητικές ή μη εργαστηριακές επιστήμες οι διπλωματικές απαιτούν μόνο ένα φορητό υπολογιστή. Δεν μπορούμε να θέλουμε να έχουμε ανταγωνιστική χημεία/αποφοίτους χωρίς να καταβάλουμε το αντίτιμο.

Δ. Ασφάλεια και Υγιεινή: Το Δημόσιο υποστηρίζει με υλικά προσωπικής ασφάλειας και υγιεινής άλλους κλάδους εργαζομένων αλλά όχι τους χημικούς στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Προσωπικό και φοιτητές εκτίθενται καθημερινά σε χημικές ουσίες αλλά το κράτος δεν παρέχει ούτε ένα ζευγάρι γάντια, ούτε προστατευτικά γυαλιά. Ακόμη και τις άσπρες ποδιές όλοι τις αγοράζουν με δικά τους έξοδα. Δηλαδή το μήνυμα του κράτους είναι «εκπαιδευτείτε και δουλέψτε χωρίς ασφάλεια ή με δικά σας έξοδα». Είναι νομική υποχρέωση του δημοσίου να μέριμνα για την ασφάλεια του προσωπικού και των φοιτητών μέσα σε ένα δημόσιο κτίριο. Το κόστος είναι μικρό και δεν δικαιολογείται να μην καλύπτεται.

Για την αντιμετώπιση των θεμάτων χημικής εκπαίδευσης από την Ένωση Ελλήνων Χημικών έχουμε ήδη τοποθετηθεί στις κεντρικές μας θέσεις, που μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο http://dikixi.blogspot.com/ και https://www.facebook.com/DHKIXH. Ο χειρισμός των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά καιρούς μπορεί να λειτουργεί πυροσβεστικά, στο μέτρο που μπορεί να αποδώσει καρπούς, αλλά δεν φτάνει. Η χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής στον τομέα της χημικής εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την επόμενη τριετία, εφ’ όσον βέβαια ανασυσταθεί το επιστημονικό τμήμα Παιδείας και Χημικής Εκπαίδευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Και φυσικά οποιαδήποτε συνεργασία με όμορους κλάδους θα πρέπει να γίνεται πάνω σε συμφωνίες συναντίληψης και αμοιβαιότητας. Δεν μπορεί να φεύγει επιστολή από την ΕΕΧ προς τον τότε υπουργό Παιδείας κο Γαβρόγλου με αναφορά ότι «αποτελεί αναγκαιότητα η ανάθεση στο μάθημα της χημείας στα ΕΠΑΛ στους χημικούς μηχανικούς από κοινού με τους ΠΕ χημικούς», και να ξεχνάμε ότι η εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο ΣΑΠΕ, χημικός μηχανικός και αντιπρύτανης τότε του Πολυτεχνείου κα Μοροπούλου, είχε τοποθετηθεί κάθετα εναντίον της πρότασης για το προεδρικό διάταγμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου, ο δε σύλλογος των χημικών μηχανικών είχε στοιχηθεί μαζί της, όπως φάνηκε σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της ΕΕΧ με την κα Μοροπούλου και εκπρόσωπο του συλλόγου των χημικών μηχανικών στα γραφεία του ΤΕΕ. Από τότε ακόμα ψάχνουμε να βρούμε που είναι αυτό το περίφημα κείμενο του προεδρικού διατάγματος, το οποίο καταχωνιάστηκε και εξαφανίστηκε στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΕΧ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

 


ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΕΧ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Με την συμπλήρωση και αυτής της τριετίας καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στα όργανα της ΕΕΧ. Η διαφορά αυτών των εκλογών από τις προηγούμενες είναι ότι θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονική κάλπη και με έναν κανονισμό που σε διάστημα 8 μηνών ήρθε για ψηφοφορία στην Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) δύο φορές! Για όλα όσα συνέβησαν αυτήν την τριετία θα εκδώσουμε ανακοινώσεις στα κοινωνικά δίκτυα της παράταξής μας (https://dikixi.blogspot.com και https://www.facebook.com/DHKIXH ), αλλά σκοπός αυτού του σύντομου μηνύματός μας είναι να παρουσιάσουμε σε όσους συναδέλφους θα ήθελαν να γνωρίζουν, τις θέσεις μας για την νέα τριετία 2022-2024, σε συνάρτηση με το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε την πορεία που οφείλει να ακολουθεί η ΕΕΧ για να επιτυγχάνει τον σκοπό της.

Σύμφωνα με τον Ν. 1804/1988, άρθρο 2, παρ.1: «Σκοπός της Ε.Ε.Χ. είναι η προαγωγή της επιστήμης της χημείας στη βιομηχανία, στην τεχνολογία, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στον έλεγχο, καθώς και η αξιοποίησή της για την αυτοδύναμη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.» Ενώ στο ίδιο άρθρο, παρ.2η: «Μεριμνά για την προστασία του χημικού επαγγέλματος και ιδίως για την προστασία των επαγγελματικών, οικονομικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των μελών της». Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι κάθε άλλο παρά με την προστασία των επαγγελματικών και άλλων συμφερόντων των μελών της ασχολείται η ΕΕΧ κατά την τελευταία εξαετία. Αντιθέτως μεγάλο μέρος του χρόνου και ιδιαίτερη προσπάθεια αφιερώνεται σε γενικότερα προγράμματα κατάρτισης όπως το Π24, που όπως εξελίχθηκε και απευθύνεται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως του κλάδου απασχόλησής τους, ελάχιστη σχέση έχει με τις πραγματικές ανάγκες κατάρτισης των συναδέλφων, αλλά και από το οποίο η ίδια η ΕΕΧ πενιχρά οικονομικά οφέλη αποκομίζει, μιας και η μερίδα του λέοντος των χρημάτων κατευθύνεται λόγω της φύσης του προγράμματος στο ΚΕΚ που το υλοποιεί.

Η ΔΗΚΙΧΗ και στην διακήρυξη για τις εκλογές του 2018 είχε επισημάνει αυτό το έλλειμμα στη λειτουργία της ΕΕΧ, το οποίο εντάθηκε κατά την τριετία 2019-2021. Φαίνεται ότι η διοίκηση της ΕΕΧ έχει συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι στον νόμο 4235/2014, άρθρο 51 με τίτλο εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων αναγράφεται: «Οι κάτοχοι πτυχίου Σχολών, Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας ή Κτηνιατρικής των Πανεπιστημίων της χώρας ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών άλλου κράτους − μέλους της ΕΕ ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ, κατά την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους … μπορεί να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή, καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν και για τους κατόχους πτυχίου Τμημάτων Βιολογίας, Σχολών Πανεπιστημίων της Χώρας ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών της ημεδαπής ή άλλου κράτους − μέλους της Ε.Ε. ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός Ε.Ε.».

Εκτός επομένως από τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν όταν έγινε η εισαγωγή του νόμου αυτού στην Βουλή προς ψήφιση, τίποτε άλλο δεν έγινε, «γιατί εμείς δεν είμαστε συνδικαλιστές που χτυπιούνται έξω από τα υπουργεία», όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Χημικής Αντίδρασης στην ΣτΑ της 11/09/2021, όταν και πάλι αυτό το θέμα αναφέρθηκε από εκπρόσωπο της ΔΗΚΙΧΗ. Άρα η ΕΕΧ, το επίσημο όργανο των χημικών, δέχεται το γεγονός ότι επιστήμονες των ειδικοτήτων που αναφέρονται παραπάνω και οι οποίοι διδάσκονται χημεία μόνο σαν υποστήριξη των ειδικευμένων γνώσεων του τομέα τους και όχι σαν αυτοτελή επιστήμη, έχουν την δυνατότητα να υπογράφουν χημικές αναλύσεις τροφίμων και συνεπώς να αναλαμβάνουν την ευθύνη του αποτελέσματος, με τις γνώσεις του βασικού τους πτυχίου, και χωρίς καμία εξειδίκευση (μεταπτυχιακό) στην χημεία. Με αυτή την λογική μπορούμε να δεχτούμε ότι οι απόφοιτοι 160 σχολών ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης που διδάσκονται πάνω από ένα εξάμηνα χημείας, θα πρέπει και αυτοί να κατοχυρώσουν δικαίωμα υπογραφής στις χημικές αναλύσεις, γιατί όχι;

Η πρόταση της ΔΗΚΙΧΗ εξακολουθεί να είναι ότι η ΕΕΧ πρέπει να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης κομμάτων, καταναλωτικών οργανώσεων και του ευρύτερου κοινού, αλλά και επιστημονικών οργανώσεων του εξωτερικού καθώς και ευρωπαϊκών φορέων επισήμου ελέγχου τροφίμων για αυτή την κατάσταση, πρόταση που εδώ και χρόνια έχει κατατεθεί αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται ούτε να την συζητήσει, με το σκεπτικό ότι «αφού ο νόμος πέρασε μην το ψάχνετε». Αυτό όμως δεν συνέβη με τον νόμο Αρσένη για την χημική εκπαίδευση, όπου επί σειρά ετών η ΕΕΧ κυνηγούσε σε κάθε ευκαιρία την αλλαγή του νόμου, η οποία εντέλει όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες έγινε. Γιατί άραγε υπάρχει τέτοια διακριτική μεταχείριση ανάμεσα σε αυτά τα δύο θέματα; Οι εργαζόμενοι χημικοί στην ιδιωτική και ελεύθερη οικονομία είναι εντέλει παιδιά ενός κατώτερου Θεού, όπως φαίνεται.

Με τον νόμο 4036/2012 ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2009/128/ΕΚ που αφορά τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων. Βάσει αυτής της νομοθεσίας, αλλά και των ΥΑ που εκδόθηκαν κατόπιν, δεν χρειάζεται να είναι κανείς γεωπόνος για να εμπορεύεται γεωργικά φάρμακα, αλλά να έχει έναν υπεύθυνο επιστήμονα γεωπόνο ή τεχνολόγο γεωπόνο και αν υπάρχει πωλητής αυτός πρέπει να είναι εκπαιδευμένος κατάλληλα και  κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης υπευθύνου εμπορίας γεωργικών φαρμάκων. Έχει ποτέ η ΕΕΧ ασχοληθεί με αυτό το θέμα; Έχει ψάξει να δεί αν πράγματι έχει δρομολογηθεί η κατάρτιση που αναφέρεται σε αυτά τα νομοθετήματα, ποιος την πραγματοποιεί, και να ενημερώσει τους συναδέλφους για την δυνατότητα που υπάρχει να εργαστούν σε έναν επαγγελματικό χώρο κλειστό μέχρι πρότινος για τους χημικούς; Η απάντηση είναι προφανώς όχι.

Με το άρθρο 348 του νόμου 4512/2018 - Διατάξεις σχετικές με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), προβλέπεται ότι ο γενικός διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και μεταξύ άλλων να είναι κάτοχος πτυχίου ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με ειδικότητα Πολιτικού Μηχανικού, Χημικού Μηχανικού, Οικονομολόγου, Τοπογράφου Μηχανικού ή Μηχανολόγου, καταργώντας την πρόβλεψη του ιδρυτικού νόμου των Δ.Ε.Υ.Α. Ν. 1069/1980  (ΦΕΚ Α-191), όπου γινόταν λόγος μόνο για πτυχιούχους ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Για το θέμα αυτό η ΔΗΚΙΧΗ έβγαλε ανακοίνωση στο μπλόκ της την οποία μπορείτε να δείτε εδώ https://dikixi.blogspot.com/2018/01/v-behaviorurldefaultvmlo.html . Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι άλλη μια πόρτα επαγγελματικής απασχόλησης για τους χημικούς έκλεισε, μερικοί που είναι ήδη διευθυντές θα είναι και οι τελευταίοι με αυτή την ιδιότητα, αφού με την αποχώρησή τους λόγω συνταξιοδότησης θα αντικατασταθούν από μηχανικούς. Επομένως οι χημικοί σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, στην καλύτερη περίπτωση θα κάνουν αναλύσεις σε εργαστήρια.

Και φυσικά κάποιος θα πεί μα τίποτα καλό δεν βλέπετε την τριετία που πέρασε; Φυσικά και η ΕΕΧ ασχολήθηκε με ότι αφορά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μόνο. Ούτε κάν την τριτοβάθμια! Αυτή είναι μια πολιτική που ακολουθήθηκε από το 2015, δηλ. η ΕΕΧ να έχει στραφεί αποκλειστικά και μόνο σε ότι αφορά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και για όλα τα άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο να μην έχει παρουσία και λόγο, εκτός από μερικές ανακοινώσεις όταν κάτι προκύπτει ή όταν κάποιος συνάδελφος αντιμετωπίζει κάποια κατάσταση, και μετά σιωπή.

Συνάδελφοι, δεν υποτιμούμε τον ρόλο της χημείας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ούτε τις προσπάθειες που έχουν γίνει από πλευράς ΕΕΧ για τα θέματα αυτά, όχι μόνο τώρα αλλά και διαχρονικά, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια την στρεβλή αντιμετώπιση που έχει να κάνει με την διδασκαλία σχεδόν του συνόλου των γνώσεων στο τέλος του λυκείου, γεγονός που δεν συνεισφέρει στην κατανόηση και την εμβάθυνση της επιστήμης από τους μαθητές. Όμως ποιο είναι το όφελος μιας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας χημικής εκπαίδευσης όταν στο τέλος της ημέρας οι απόφοιτοι των χημικών τμημάτων των πανεπιστημίων δεν θα βρίσκουν δουλειά; Ήδη στα δημόσια ΙΕΚ συνάδελφοι μας ενημερώνουν ότι σε πρόσφατες προκηρύξεις για διδάσκοντες, σε ειδικότητες όπου μέχρι προ τινός υπήρχε η πρόβλεψη για χημικούς, αυτή την στιγμή κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Αυτό είναι φυσικό και επόμενο όταν μετά την πάροδο τόσων ετών ο κλάδος μας δεν έχει προεδρικό διάταγμα για τα επαγγελματικά του δικαιώματα, και δεν γίνεται καμία προσπάθεια το θέμα να ιχνηλατηθεί, έτσι ώστε να μάθουμε που βρίσκεται αυτή η υπόθεση και τι μπορούμε να κάνουμε. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι ότι το παιχνίδι έχει χαθεί και η θέση μας αποδυναμώνεται διαρκώς. Λαμπρό παράδειγμα της έλλειψης κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων αποτελεί ο χώρος των απολυμάνσεων. Την διετία 2020-2021 με την σαρωτική αλλαγή των συνθηκών της ζωής μας λόγω κορονοϊού και παρόλο που οι χημικοί έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο να εργαστούν στην πρώτη γραμμή των απολυμάνσεων, τα μη κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/2020 20.3.2020, σελ. 4, «Η εφαρμογή και ο σχεδιασμός των απολυμάνσεων πρέπει να γίνεται υπό την ευθύνη ειδικού επιστήμονα, όπως προβλέπεται από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (π.χ. Επόπτες Δημόσιας Υγείας)») στερούν από τους συναδέλφους ακόμη μια επαγγελματική διέξοδο.

Τι κάνουν άραγε οι συνάδελφοι από άλλες παρατάξεις μέλη της ΔΕ της ΕΕΧ, που υπερηφανεύονται στα κοινωνικά δίκτυα για τις προσβάσεις τους στην υπουργό παιδείας και για το τι έχουν καταφέρει για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σχετικά με αυτό το θέμα, μιας και για την έκδοση του διατάγματος υπεύθυνο είναι το υπουργείο παιδείας;

Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε πολλές σελίδες με θέματα που αφορούν το επάγγελμα του χημικού και τα οποία έχουν μοιρολατρικά εγκαταλειφθεί. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος διαχρονικός σχεδιασμός και στρατηγική για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, παρά μόνο πυροσβεστικές παρεμβάσεις. Κάποτε κάποιοι συνάδελφοι από την Χημική Αντίδραση κράδαιναν σημαίες επανάστασης εξαγγέλλοντας ότι σκοπός τους είναι να ανοίξουν το κλειστό επάγγελμα του χημικού ναυτιλίας. Όσα είδατε εσείς είδαμε και εμείς. Στο μεταξύ οι πόρτες της επαγγελματικής αποκατάστασης των χημικών κλείνουν ή στην καλύτερη περίπτωση οι συνάδελφοι βρίσκουν τις ευκαιρίες εξέλιξής τους να συρρικνώνονται μέρα με την μέρα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα και το ελεύθερο επάγγελμα, αλλά και στον δημόσιο τομέα.

Συνάδελφοι

το γεγονός ότι η ΕΕΧ φθίνει, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, είναι πέρα ως πέρα αληθινό, μπορεί κάποιος να το δεί και από τον περιορισμένο αριθμό των ανακοινώσεων στον δικτυακό τόπο, που αν δεν υπήρχε και το έργο της πρόσκλησης Π24 θα ήταν ελάχιστες, σε σχέση με το παρελθόν.

·                 Τα επιστημονικά τμήματα ουσιαστικά δεν υπάρχουν, γιατί αρχαιρεσίες σε αυτά δεν έγιναν, παρόλο που εξαγγέλθηκε επανειλημμένως στη ΣτΑ ότι θα γίνουν με ψηφιακή κάλπη, και μάλιστα σαν μία γενική δοκιμή πριν τις εκλογές της ΕΕΧ. Το ίδιο ισχύει και για το επιστημονικό τμήμα παιδείας, το οποίο έχει διαλυθεί εδώ και αρκετά χρόνια και παρά τις εξαγγελίες για άμεση συγκρότησή του τίποτα δεν έχει γίνει, αφήνοντας ουσιαστικά την χάραξη της πολιτικής της ΕΕΧ σε αυτό το κομμάτι στα χέρια μιας πολύ μικρής και κλειστής ομάδας συναδέλφων, με ότι σημαίνει αυτό.

·                 Η περιφερειακή δομή της ΕΕΧ βρίσκεται υπό κατάρρευση, όταν αυτή την στιγμή από τα 10 περιφερειακά τμήματα της ΕΕΧ μόνο 3 έκαναν γενικές συνελεύσεις πριν την τελευταία ΣτΑ της 11/09/2021 και άρα δεν έχουν εγκριθεί οικονομικοί απολογισμοί του οκταμήνου 2021, ούτε εκλέχθηκαν ΤΕΦΕ. Φαίνεται ότι το γεγονός πώς το ΠΤ Ευρυτανίας – Ανατολικής Στερεάς – Εύβοιας έχει κατεβάσει ρολά από το 2017 και πώς το ΠΤ Νοτίου Αιγαίου ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, δεν συγκινεί κανέναν.

·                 Η λειτουργία των ΣτΑ την τριετία 2019-2021 μόνο με ανέκδοτο μπορεί να συγκριθεί: μισά πρακτικά έρχονται για έγκριση, θέματα όπως ο εκλογικός κανονισμός χαρακτηρίζονται «έκτακτα» και οι εισηγήσεις τους αποστέλλονται στις 10 η ώρα το βράδυ την παραμονή της συνεδρίασης, για να μην τα διαβάσει κανένας, και τελικά απαιτείται και έκτακτη ΣτΑ, που έγινε στις 29/09, παραμονή κατάθεσης των ψηφοδελτίων των εκλογών! για να καλυφθούν εκκρεμή θέματα από την συνεδρίαση της 11/09.

·                 Η συνεδρίαση της ΔΕ της ΕΕΧ με τους προέδρους των τμημάτων χημείας των πανεπιστημίων που γινόταν κάθε Απρίλιο εγκαταλείφθηκε, ούτε με ηλεκτρονικά μέσα δεν πραγματοποιήθηκε.

·                 Ο σέρβερ της ΕΕΧ βρίσκεται υπό διάλυση, η ιστοσελίδα κάθε τρείς και λίγο πέφτει και οι συνάδελφοι δεν μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές, το δε κλιματιστικό του δωματίου του σέρβερ έχει πρόβλημα, αλλά δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ για την τεχνολογική αναβάθμιση της υποδομής της ΕΕΧ, ενώ με άνεση εξοπλίζονται αίθουσες του Α.Π.Θ.

·                 Το δόγμα «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Και όταν λέμε «μαζί» εννοούμε τις παρατάξεις Χημική Αντίδραση-Μέτωπο-Νέα Πνοή, που έχουν καταλήξει σχεδόν εδώ και μια πενταετία σε μια συναντίληψη και προγραμματική σύγκλιση για το μέλλον της ΕΕΧ, όπως παραδέχτηκαν και στην ΣτΑ της 11/09/2021. Επομένως οι υπόλοιπες παρατάξεις είναι βαρίδια σε αυτήν τους την προσπάθεια, και οι κινήσεις που έγιναν πρόσφατα με την κατάθεση των ψηφοδελτίων, αλλά και ο τρόπος που έγινε το «ψάρεμα» των υποψηφίων από ψηφοδέλτια της ΔΗΚΙΧΗ το αποδεικνύει. Όπως το αποδεικνύει και η προώθηση των «δικών μας ανθρώπων» σε διάφορες θέσεις εκπροσώπων ή η διασπορά αναληθών πληροφοριών σχετικά με συναδέλφους που θεωρούνται «επικίνδυνοι» από τις άλλες παρατάξεις, που δεν ανήκουν σε αυτή την σύγκλιση.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα ευθαρσώς δηλώνουμε ότι η παρουσία της ΔΗΚΙΧΗ στην ΕΕΧ έχει αποκλειστικά και μόνο σκοπό την προστασία των επαγγελματικών, οικονομικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών συμφερόντων όλων μας, και σε καμία περίπτωση δεν συμμετέχουμε στα όργανα της ΕΕΧ για να μοιράζουμε διδακτορικά και άλλου είδους μεταπτυχιακά ή να υποσχόμαστε διευκολύνσεις κάθε μορφής σε όσους μας ψηφίζουν. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ρόλος μας είναι να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με την υποστήριξη όλων των συναδέλφων, χωρίς αποκλεισμούς, για να μπορούν οι χημικοί να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με αξιοπρέπεια στην οικονομική ζωή της χώρας, θέτοντας τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.