Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017












ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ  (ΔΗ.ΚΙ.ΧΗ.) ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Υ.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ
Στις 03/11/2017 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δελτίο τύπου, βάσει του οποίου δίδεται σε διαβούλευση το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τον «Καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε εφαρμογή του Καν.(Ε.Ε.) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου». http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/5630-dt031117


Ανατρέχοντας στο άρθρο 6 του ως άνω σχεδίου με τίτλο «Προϋποθέσεις πιστοποίησης Γεωργικών Συμβούλων και Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών» και συγκεκριμένα στην παρ. 2 διαβάζουμε τα κάτωθι:
« Για να πιστοποιηθεί ως Γ.Σ. ένα φυσικό πρόσωπο, σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 7 και 8, πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Να είναι κάτοχος πτυχίου Γεωπόνου, Κτηνιάτρου, Δασολόγου, Περιβαλλοντολόγου, Γεωλόγου, Μηχανικού Περιβάλλοντος, Οικονομολόγου, Οινολόγου, Τεχνολόγου Γεωπονίας, Τεχνολόγου Τροφίμων, Τεχνολόγου Ανθοκομίας –Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Τεχνολόγου Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας (Α.Ε.Ι.-Α.ΤΕ.Ι.) ή αναγνωρισμένων ισότιμων τίτλων σπουδών, σχολών της αλλοδαπής και να διαθέτει άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ισχύ από το οικείο Επιμελητήριο, εφόσον η επαγγελματική του ειδικότητα το απαιτεί».


Επομένως ένας οικονομολόγος, ένας γεωλόγος, ένας τεχνολόγος τροφίμων, ένας κτηνίατρος μπορεί να γίνει Γεωργικός Σύμβουλος, αλλά ένας χημικός με τίποτα. Γνωρίζαμε ότι στο Υπ.Α.Α.Τ. οι χημικοί βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια υπό διωγμό, αλλά δεν πιστεύαμε ποτέ ότι τα πράγματα θα έφταναν μέχρι εδώ.
Αλήθεια ο συνάδελφος Τσιρώνης, αναπληρωτής Υπουργός, έχει γνώση αυτών των εξελίξεων και ποια είναι η γνώμη του;
Σε κάθε περίπτωση το θέμα έχει παραπεμφθεί από τον εκπρόσωπό μας Β. Γκανάτσιο στη Δ.Ε. της Ε.Ε.Χ. και αναμένουμε την συντεταγμένη τοποθέτηση του κλάδου στο σοβαρό αυτό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου